Bemutatkozás

keksz top csoki tekercs
intro-kep-0_0 intro-kep-0_1 intro-kep-0_2 intro-kep-0_3 intro-kep-0_4

Egy kis „süti történelem”…

A tartós péksütemények szlovákiai ipari gyártásának kezdetekor a gyártási folyamat kisebb üzemekre és kézműves műhelyekre volt felosztva, de ezek közül egyiknek sem ez volt a fő tevékenységi köre.

A 20. század 50-es éveiben a fent említett műhelyek és kisebb üzemek nagyobb termelési egységekbe tömörültek, amelyek szervezési, technikai és technológiai alapját képezték az új ipari szegmens kialakulásának, amely péksütemények gyártásával foglalkozott.

Ily módon alakult meg Szereden 1953. január 1-én a Slovenské pecivárne – azidőtájt állami – vállalat, melyhez később kisebb üzemek társultak, mint pl. a holicsi Studenik, a lévai Danielis puszedligyár, illetve a lévai sütőporgyár, melyek a  Stollwerk vállalatból váltak ki. A Slovenkské Pecivárne később magába olvasztotta a pöstyéni Maskrta, a rózsahegyi Hana és a liptóújvári Tatranka üzemeket, melyek előtte a Vágmenti malmok alá tartoztak. A közép szlovákiai malmokból a következő üzemek olvadtak be: a körmöcbányai WECO, a terényi Tatranka és az aranyosmarótiRéczky. A nyitrai malmokból a brogyáni Alibaba került a Slovenksé Pecivárne kötelékébe, majd később az Eugen Marton objektumai is.

A magas minőségű tartós péksütemények fokozatosan elnyerték a fogyasztók tetszését, ezért kezdődött meg 1962-ben egy új gyár építése Szereden, a Nagyszombati úton. Az üzem építésének fő célja az volt, hogy ellássa a növekvő fogyasztói igényeket csakúgy, mint hogy egy helyre összpontosítsa és specializálja a gyártási folyamatot, illetve hogy bezárják a nem megfelelően működő létesítményeket (Brogyán, Terény, Rózsahegy, Pöstyén, Körmöcbánya, Aranyosmarót, Léva). A gyártás tehát innentől kezdve a következő üzemekben folyt: két szeredi üzemben, melyek az ostya gyártására specializálódtak, a holicsi üzemben, mely a puszedlik gyártásával foglalkozott, illetve a liptóújvári üzemben, amely kekszeket gyártott.

A sikeresen fejlődő Slovenské Pecivárnet 1963-ban a prágai Prumysl trvanlivého peciva nevű üzemhez csatolták. Ez a szervezeti felépítés azonban nem nyújtott megfelelő körülményeket a gyártás fejlesztéséhez, ezért 1969-ben megalapították a Pecivárne Sered’ elnevezésű különálló üzemet.

keksz top csoki tekercs
intro-kep-1_0 intro-kep-1_1 intro-kep-1_2 intro-kep-1_3 intro-kep-1_4

ÉS NAPJAINKBAN…

A 20.század 90-es éveiben a Pecivárne Sered’ állami céget privatizálták és a Pecivárne Sered’, illetve a Pecivárne Holic az I.D.C. Holding a.s. részévé váltak, amely erős és stabil vállalat kiépítésére törekedett. Jelenleg a holici termelés is Szeredre helyeződött át, tehát az I.D.C. Holding a.s. napjainkban a Pecivárne Sered’ (tartós péksütemények gyártása), illetve a Figaro Trnava (cukrászati termékek gyártása) üzemeket foglalja magába. A hagyományoknak és a közkedvelt minőségi termékeknek köszönhetően a legfontosabb tartós péksüteményeket és cukrászati termékeket gyártók közé tartozik és a hazai piac stabil vezetője.

Mind az üzem, mind termékek és mind a dolgozók – hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt közel 70 év alatt annak érdekében, hogy szeretett fogyasztóink mindig mindenkor a legfinomabb édességeket fogyaszthassák.

Mára már igencsak másként fest a táj, ha ellátogatunk Seredre.

Egy nagyon modern és látványos kép fogad minket, amely áll többek között a központi irodaház részből és a hatalmas üzemi területből álló a komplexum, ahol nap mint nap ínycsiklandó édességek születnek kicsik és nagyok legnagyobb örömére.

napolyi fekete csoki tekercs
napolyi fekete csoki tekercs

Tekintse meg legújabb reklámfilmünket!